زاموفیلیا، گیاه برگ چرمی
در ابتدا نیاز است تا با زاموفیلیا آشنا شویم و بدانیم که چگونه گیاهی است. قطعا با یک بار دیدن عکس زاموفیلیا و یا مشاهده این گل آپارتمانی فوق العاده از نزدیک به این نتیجه خواهید رسید که امکان فراموش کردن آن وجود ندارد.
زاموفیلیا گیاهی با شاخه های بلند است که از هر شاخه آن چندین برگ زیبا، گرد و بیضوی شکل میرویند.
برگ های زاموفیلیا میتوانند به رنگ های سبز، سبز – طلایی و مشکی یافت شوند. خصوصیت بارز این برگ ها نیز جنس آن ها است؛ اگر با دقت به برگ های زاموفیلیا دقت کنید متوجه خواهید شد که انگار برروی آن ها یک واکس غلیظ کشده اند و این کار موجب چرمی شدن حالت برگ ها شده است.
علاوه بر برگ ها و ساقه استوار این گیاه، میتوانید آن را از رشد آرامش شناسایی کنید. زامیفولیا گیاهی بسیار صبور و با حوصله است و علاقه ای به عجله در رشد ندارد.
از ویژگی های بارز این گیاه فوق العاده میتوان به تصفیه کنندگی هوا نیز اشاره کرد. با اینکه پس از شایعه سرطان زا بودن این گیاه برخی باور خود را به این گیاه زیبا از دست داده بودند اما اکنون همه میدانند که آن فقط یک شایعه ۲۰۱۰ بوده و نه تنها سرطان زا نیست بلکه با پاک کنندگی هوا میتواند دوستدار سلامت انسان باشد.
شرایط نگهداری
اگر به خانه مادربزرگ ها بروید و از آن ها بپرسید که چگونه آنقدر گل و گیاهان تازه و زیبا دارند، قطعا به شما خواهند گفت که مقداری آب و کمی نور میتواند این گلخانه زیبا را برای شما نیز فراهم کند.
اما قطعا مثل ما برایتان سوال بوده که آن مقدار دقیقا چقدر و به چه صورت است؟ ما در این مقاله این راز محرمانه مادربزرگ ها را برایتان فاش کرده ایم تا بتوانید به راحت ترین و زیباترین شکل از زاموفیلیا خود نگهداری کنید.
برای نگهداری درست و اصولی از گیاه زاموفیلیا خود، دو مرحله پیش رو دارید:
- شرایط نگهداری قبل از تهیه زاموفیلیا
- شرایط نگهداری پس از تهیه زاموفیلیا
شاید پیش خود بگویید که گیاه، گیاه است دیگر! چه نیازی به این مراقبت های قبل خرید دارد؟ اما پاسخ شما اینجاست که اگر مراحل و شرایط پیش از خرید را انجام ندهید و جدی نگیرید، خانه خود را به گورستان گیاهان تبدیل خواهید کرد.
در ابتدا باید بدانید که شرایط محیطی مناسب گیاه زاموفیلیا چیست.
نور مناسب دراکولا گیاهی (زاموفیلیا)
اولین قدم برای تهیه یک گیاه خانگی این است که نور محیط مورد نظر را سنجید و بررسی کرد. هر گیاهی به میزان نور مشخصی نیاز دارد و اولین مورد برای زاموفیلیا نیز این است که محلی را انتخاب کنید که دارای شرایط زیر باشد:
۱- اگر خانه شما دارای آفتاب مستقیم است:
- محلی را برای زاموفیلیا انتخاب کنید که به دور از نور مستقیم خورشید باشد
- در صورت بودن آفتاب شدید، محلی را انتخاب کنید که دارای نور فیلتر شده باشد (نور فیلتر شده نوری است که از پشت پرده های نسبتا نازک، شیشه های مشجرو یا برخی دیگر از فیلتر کننده های نور میتابد)
- مراقب باشید که محل انتخابی زاموفیلیا، بیش از حد نزدیک به پنجره نباشد.
– اگر خانه شما فاقد آفتاب زیاد و مستقیم است:
در این صورت میتوانید هر محلی را برای زامیفولیای خود برگزینید و تنها دقت کنید که اگر خانه یا محل قرار گیری زاموفیلیا بسیار تاریک است، از لامپ های فلورسنت یا فلوئورسنت استفاده کنید. این لامپ ها به لامپ رشد گیاه معروفند و میتوانند نیاز نوری گل زاموفیلیا را برطرف کنند.
پس از در نظر گرفتن و اجرا کردن این موارد باید بدانید که زاموفیلیا گیاهی است که ذاتا نور متوسط و کم را به نور زیاد ترجیح میدهد و میتواند به راحتی با محل های سایه و نیم سایه کنار بیاید.
دمای محیط زاموفیلیا
به خوبی دقت کنید که محل انتخابی برای زاموفیلیا به دور از سرما باشد. زاموفیلیا گیاهی متعلق به مناطق گرمسیر و آفریقایی است و تحمل سرما برایش بسیار سخت است.
محلی با دمای بین ۱۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد بهترین مکان برای قرار دادن گلدان زاموفیلیا است. این گیاه برگ چرمی به محلی با دمای ثابت و حداقل ۱۰ درجه سانتی گراد در زمستان نیاز دارد و در این شرایط میتواند به خوبی سازگار شود و زندگی کند.
اکنون که با تلفیق این دو نکته محل مناسب قرار دادن گلدان زاموفیلیا را در خانه خود پیدا کرده اید، زمان آن رسیده است که زاموفیلیا خود را به سرپرستی بگیرید.
نگهداری زاموفیلیا در تراس
نکته دیگری که ممکن است ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که آیا میتوان از زاموفیلیا در تراس نگهداری کرد؟ باید بگوییم که بستگی به شرایط تراس شما و شرایط آب و هوایی منطقه زندگیتان دارد!
برای نگهداری از زامیفولیا باید دما را بالاتر از ۸ درجه سانتی گراد و کمتر از ۳۰ درجه نگهدارید. اگر تراس شما سرپوشیده است و آفتاب کاملا مستقیم به گیاه نمیتابد و یا در شرایطی است که نور خیلی زیاد نیست، میتوانید از این گیاه در تراس نگهداری کنید.
خرید زاموفیلیا
بعد از فراهم کردن شرایط درست و محل نگهداری مناسب، به سراغ تهیه زاموفیلیا میرویم. برای تهیه زاموفیلیا باید توجه داشته باشید که گیاهی که تهیه میکنید، دارای برگ هایی سرحال و سبز، ساقه هایی معقول و محکم، بی آفت و سالم باشد. خرید گل آپارتمانی تنها در صورتی برای شما مفید خواهد بود که گیاه شما سرحال و سالم باشد.
پس از بررسی سلامت گیاه زامیفولیا، نوبت به خرید آن میرسد که بهترین و راحت ترین راه خرید آنلاین آن از سایت های معتبر همچون VIP Shop است. با سفارش آنلاین زاموفیلیا، میتوانید به جای صرف زمان برای پیدا کردن یک گیاه سالم، زمان خود را مدیریت کنید و سرحال ترین و سالم ترین گیاه را درب منزل تحویل بگیرید.
نگهداری پس از تهیه زامیفولیا
پس از خرید زاموفیلیا و قرار دادن آن در محل مناسب، سلسله مراتب نگهداری و مراقبت آغاز میشود. در طی این مراحل، آبیاری، نوع خاک، میزان نور مناسب، دما و رسیدگی های مختلف، بیشترین میزان اهمیت را دارند.
اولین موضوعی که برای ما دغدغه به وجود می آورد این است که چگونه به گیاه آب بدهیم؟
زاموفیلیا گیاهی از خانواده ساکولنت ها است که ریشه های ریزوم مانند دارد و این ریزوم ها مانند سیب زمینی های اسفنجی، آب را در خود حبس کند.
با توجه به این موضوع و اینکه برگ های زامیفولیا جنسی روکش مانند و واکس زده طور دارد و آب بسیار کمی از سطح آن ها تبخیر میشود؛ نتیجه میگیریم که این گیاه نیازی به آبیاری خیلی زیاد ندارد و میتواند خشکی را تا حد بسیار زیادی تحمل کند.
در نتیجه برای آبیاری گیاه زینتی زاموفیلیا پس از خشک شدن خاک اقدام کنید. با هربار آبیاری اطمینان حاصل کنید که کل گلدان به طور کامل آبیاری میشود و آب اضافه از انتهای گلدان خارج میشود، سپس آب اضافه زیر گلدانی را تخلیه کنید.
به طور معمول هر ۷ تا ۱۴ روز یک بار آبیاری برای زاموفیلیا کافی است و این میزان بستگی به اندازه گلدان و نحوه نگهداری دارد. هیچگاه در زیر آفتاب مستقیم و در طول شب های سرد به گیاه آب ندهید زیرا باعث از بین رفتن آن خواهید شد.
خاک زاموفیلیا، بستری اسیدی یا قلیایی؟
برای داشتن یک گیاه زامیفولیا زیبا، یکی از مهمترین فاکتور ها، خاک مناسب است. خاک مناسب آن است که اسیدی بوده و دارای زهکشی مناسب باشد. برخی بر اساس عقیده عموم که کاکتوس ها و ساکولنت ها را یکی میدانند، خاک کاکتوس را بهترین خاک برای نگهداری زاموفیلیا میدانند.
این تصور نه تنها اشتباه و غلط نیست بلکه کاملا درست است. شاید کاکتوس ها و ساکولنت ها با یکدیگر تفاوت های بسیاری داشته باشند اما خاک کاکتوس میتواند گزینه مناسبی برای این گلدان باشد.
خاک سبکی که دارای زهکشی مناسب باشد، بهترین انتخاب برای گلدان زامیفولیا است و میتواند برای رشد و سلامت آن بسیار تاثیرگذار باشد. میتوان از ترکیب خاک برگ، کوکوپیت و کمپوست استفاده کرد اما اگر تا کنون خاک ها را ترکیب نکرده اید و یا از این کار خوشتان نمیآید، بهترین راه خرید خاک آماده و بسته بندی شده است.
شما به راحتی میتوانید خاک سبک را از گلفروشی ها تهیه کنید و نگران انگل و باکتری های مضر هم نباشید.
چگونه خاک زاموفیلیا را اسیدی کنیم؟
راه اول (کود)
در این راه شما میتوانید با استفاده از انواع کود های اسیدی که حاوی سولفات یا آمونیوم نیترات، سولفور و یا اوره هستند پی اچ خاک را برای زاموفیلیا تنظیم کنید.
دقت کنید که استفاده خودسرانه از این کودها موجب از بین رفتن گیاه شما خواهد شد پس در صورتی که این گزینه انتخابی شما است، باید طبق دستور مصرف از آن استفاده کنید.
راه دوم (خود خاک)
دومین راه تنظیم اسیدی بودن خاک برای گل زاموفیلیا این است که از پیت در اطراف گیاه استفاده کنید. دور گیاه را به عمق حدود ۳ تا ۵ سانتی متر خالی کنید و آن را با پیت بپوشانید.
راه سوم (درمان خانگی)
اگر اهل فوت و فن های خانگی برای نگهداری از زاموفیلیا هستید این ترفند مخصوص شما است.
در این روش میتوانید از آبلیمو یا سرکه استفاده کنید اما تصور نکنید که گیاه نیز مانند سالاد است! حدود ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری از این مایعات اسیدی را در ۳ الی ۴ لیتر آب مخلوط کنید و چند مرتبه از آن برای آبیاری گیاه استفاده کنید.
گلدان مناسب
بدون شک هیچ گلی را نمیتوان بدون خانه اش نگهداری کرد. خانه زاموفیلیا نیز گلدانی دقیقا متناسب با اندازه خود آن است.
برای انتخاب یک گلدان مناسب باید به این نکته توجه داشته باشید که گیاه زاموفیلیا به یک گلدان هم اندازه خودش نیاز دارد و تنها در صورتی به تعویض گلدان نیاز دارد که ریشه هایش از سوراخ زهکشی پایین گلدان بیرون بزند.
در این صورت نیز تنها چیزی که نیاز دارید، یک گدان با ۱ سایز بزرگتر است؛ اما نگران نباشید! با توجه به این که زاموفیلیا گیاهی کند رشد است، شاید حتی به ۱ یا ۲ سال یک بار جا به جایی گلدان نیز نیازی نداشته باشد.
نکته مهم این است که در هنگام جا به کردن گیاه و تعویض گلدان، ریشه ها و غده زاموفیلیا هوا نخورد.
راه سوم (درمان خانگی)
اگر اهل فوت و فن های خانگی برای نگهداری از زاموفیلیا هستید این ترفند مخصوص شما است.
در این روش میتوانید از آبلیمو یا سرکه استفاده کنید اما تصور نکنید که گیاه نیز مانند سالاد است! حدود ۱ یا ۲ قاشق غذاخوری از این مایعات اسیدی را در ۳ الی ۴ لیتر آب مخلوط کنید و چند مرتبه از آن برای آبیاری گیاه استفاده کنید.
کوددهی زاموفیلیا
بر اساس دانسته ها و تجربه ها، این سوال برایمان پیش میآید که پس از تهیه گلدان و خاک مناسب، زاموفیلیا به چه کودی نیاز دارد؟
کوددهی در حقیقت جزو مراحل ضروری و حیاتی نگهداری از زاموفیلیا محسوب نمیشود اما در برخی موارد برای آن که این گیاه تنبل را به رشد و تکثیر تشویق کنیم، نیاز به یک محرک و تقویتی داریم که بتواند مواد مورد نیاز رشد گیاه را تامین کند.
برای زاموفیلیا به کودی نیاز داریم که تمام عناصر مهم (پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم و..) را داشته باشد و زامیفولیا را از هر جهت تقویت کند.
برای این منظور، کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ بهترین انتخاب برای زاموفیلیا است. این کود که معمولا به صورت مایع استفاده میشود، میتواند با جذب راحت، تاثیر زیادی بر رشد و سلامت گیاه زاموفیلیا بگذارد.
اما اگر به دنبال کودی هستید که برگ های زاموفیلیا را بیشتر تقویت کند، هنگام تهیه دقت کنید که نیتروژن آن بیشتر از سایر عناصر باشد.
اصول کوددهی به زاموفیلیا
برای آن که بتوانید بیشترین تاثیر را از نحوه نگهداری گیاه زاموفیلیا بگیرید، باید در بهار اقدام به کوددهی کنید.
در ابتدا بدانید اگر در ذهن خود این باور غلط را دارید که هرچه کوددهی بیشتر باشد، رشد گیاه نیز بیشتر خواهد بود و یا بلافاصله پس از بیماری گیاه باید به آن کود دهید؛ انواع کود ها را از دسترس خود دور کنید.
گیاهی که بیمار است تنها در صورتی که کمبود مواد مغذی داشته باشد با کود خوب، به رشد و شادابی میرسد.
در ابتدا باید بیماری های زاموفیلیا را برطرف کنید، محیط مناسب را برایش فراهم کنید و سپس اقدام به کود دادن کنید.
کود های خانگی برای زاموفیلیا
همیشه افرادی هستند که ترفند های خانگی را ترجیح میدهند؛ برای کوددهی زامیفولیا نیز راه های خانگی و آسان بسیاری وجود دارد.
قرص ال دی (LD)
با تهیه این قرص و حل کردن ۱ یا ۲ عدد از آن در ۱ لیتر آب میتوانید به کودی مناسب زاموفیلیا دست پیدا کنید که با ۲ یا ۳ بار آبیاری در ماه، نیاز های گیاه را برطرف خواهد کرد.
قرص آهن
برخی از زرد شدگی های برگ نشان دهنده کمبود آهن در خاک و گیاه میباشد که با استفاده از کود محلول قرص آهن در ۱ لیتر آب، برطرف خواهد شد. قبل از استفاده از این روش اطمینان حاصل کنید که زرد شدن برگ های زاموفیلیا از عوامل دیگر نباشد.
آسپرین
گاهی ممکن است بر اثر نگهداری نادرست یا سهل انگاری ها، به گیاه شوک یا استرس وارد شود و یا پس از گذراندن دوره بیماری، بیحال شده باشد؛ در این صورت کود آسپرین نجات دهنده است.
۱ عدد آسپرین را در ۱ لیتر آب حل کنید و برای کوددهی از آن استفاده کنید. البته قبل از استفاده مداوم، مقداری از آن را روی یک برگ اسپری کنید و ۲۴ ساعت بعد برگ را بررسی کنید؛ اگر دچار زردی شده بود از کوددهی خودداری کنید و اگر نشده بود، از کود استفاده کنید.
زغال چوب
ذغال چوبی که بدون مواد اشتعال زا و هرگونه ماده شیمیایی به وجود آمده باشد میتواند گزینه بسیار مناسبی برای مخلوط کردن با خاک گلدان زاموفیلیا باشد.
زغال چوب در خاک گلدان میتواند آب اضافه را به خود جذب کند و از پوسیدگی ریشه های زامفیلیا جلوگیری کند. البته زغال چوب با داشتن پتاسیم و خاصیت قلیایی میتواند کمی مشکل زا باشد اما از بروز آفات و وجود نرم تنان جلوگیری میکند.
تمیز کردن برگ های زامیفولیا
گیاه نیز گاهی به تنفسی عمیق نیاز دارد و این تنفس از طریق برگ هایش مهیا میشود؛ بنابر این گیاه زینتی شما به پاکسازی برگ ها نیازدارد.
برای پاکسازی و تمیز کردن برگ های زاموفیلیا از یک پارچه بدون پرز، تمیز و ترجیحا نخی استفاده کنید.
پارچه را با آب بدون کلر و با دمای معتدل مرطوب کنید و سپس به آرامی به روی برگ ها بکشید تا غبار و الودگی ها را از بین ببرد.
براق کننده طبیعی گیاه
اگر برگ های زاموفیلیا شما شفافیت و براقیت سابق را ندارند میتوانید با کمی شیر پارچه خود را مرطوب کنید و یا از داخل پوست موز برای براق کردن برگ های زاموفیلیا کمک بگیرید.
توجه داشته باشید که اضافه این مواد را از روی برگ ها پاک کنید تا دچار آفت زدگی نشوند.
هرس کردن زاموفیلیا
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، گیاه زاموفیلیا رشد بسیار کمی دارد و در نتیجه تنها در زمانی به هرس کردن نیاز خواهید داشت که گیاه شما با بالا رفتن سن، دچار زردی و کهولت برخی برگ ها خواهد شد.
علاوه بر آن زاموفیلیا میتواند در دوران بیماری و غیره نیز به هرس کردن نیاز داشته باشد.
اما در کل زامیفولیا حداکثر به سالی ۱ بار هرس کردن نیاز دارد پس نیازی نیست نگران هرس کردن و مرتب کردن شاخه های آن باشید.
بعد از هرس کردن قسمت های سالم میتوانید آن ها را نگهداشته و به عنوان قلمه از آن استفاده کنید.
تکثیر زاموفیلیا
زاموفیلیا میتواند گیاهی سرسخت و دیر رشد باشد اما به هر حال تکثیر آن از طریق قلمه های ساقه و برگ ها وجود دارد.
با داشتن قسمت های سالم از ساقه و یا برگ های زاموفیلیا میتوانید یک زاموفیلیا جدید را تولید کنید.
نگهداری زاموفیلیا در آب
تنها جایی که میتوانید از زاموفیلیا در آب نگهداری کنید در قسمت مراقبت از قلمه برای ریشه زایی است.
پس از تهیه قلمه باید آن ها را در آب قرار دهید و از آن ها مراقبت کنید تا پس از ریشه دهی، در گلدان پر شده با خاک مناسب کاشته شوند.
آفات زاموفیلیا
گیاه زامیفولیا تقریبا بدون آفت است و تنها چند آفت میتوانند به آن حمله کنند. اما علاوه بر این موضوع، نگهداری نادرست نقش بسیار مهمی در بیماری های زاموفیلیا دارد.
در صورت آبیاری بیش ازحد، قرار گرفتن در محلی با نور مستقیم و زیاد، کوددهی خارج از برنامه و بودن در محیطی با دمای نامناسب، امکان دچار شدن گیاه شما به انواع بیماری ها وجود خواهد داشت.
انواع این عوارض عبارت اند از:
زرد شدن برگ های زاموفیلیا
کلفت شدن ساقه
سوختگی برگ ها
پاجوش ندادن
و برخی موارد دیگر که میتوانید با آن ها و نحوه درمانشان در قسمت بیماری ها و آفات زاموفیلیا آشنا شوید.